Romania -

Autentificare

Căutare Smart

Open Panel

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

De când am venit în sud, în București, observ în fiecare iarnă cu zăpadă practicarea de către majoritatea bucureștenilor a unui sport ciudat; nici nu știu cum să-i spun, dar dacă ar fi musai să-i dau un nume, i-aș spune vânturarea alternativă a zăpezii . Se practică în echipă, cu echipamente diferite, și  în orice număr  de jucători.

Pe de o parte avem utilajele cu lame de deszăpezire, iar de partea cealaltă, locuitorii cu lopată. Scopul sportului pare a fi pasarea la infinit a zăpezii din terenul unei echipe în terenul celeilalte; logica care alimentează acest sport este că e treaba celeilalte echipe să adune zăpada, fiecare creditând echipa adversă cu mai mult simț civic. Câștigă evident cel care are nesimțirea mai mare, iar echipa ce manifestă cel mai mic semn de spirit civic a pierdut fără drept de apel. Astfel localnicii aruncă cu lopata/fărașul/mătura/freza în drumul public zăpada din curte/fața porții/trotuarul propriu/fața blocului/din dreptul mașinii proprii. Echipa utilajelor, printr-o nonșalanta trecere, mută într-o secundă toată zăpada înapoi în terenul localnicilor, zidind-o într-o creastă pe toată lungimea străzii.

 

 

Sportul are din plin adrenalină, dar nu pentru practicanți, ci pentru nefericiții care se întâmplă să treacă prin zonă.  Ce poate fi mai tare decât mergând cu mașina pe o stradă curățată, aproape uscată, unde ai aderență cu cauciucurile tale de iarnă,  și adaptându-ți viteza la aceste condiții de trafic, să vrei să dai prioritate unor pietoni/alte vehicule și să frânezi pe suprafața unde echipa locuitorilor cu lopată a aruncat zăpada din fața curții/mașinii/blocului iar în ciuda ABS-ului să realizezi că nu te poți opri în timp util? Este ca îți vin în fața ochilor imagini din viața trăita până atunci, odată cu o strângere puternică în piept și încerci disperat să salvezi situația? Evident, în aceste momente ambele echipe sunt la căldurică, fiecare așteptând mișcarea strategică a celeilalte. Și vai de cel care încearcă să demonstreze că din cauza zăpezii înghețate de pe carosabil s-a întâmplat evenimentul ! De ce n-ai adaptat viteza? O adaptasem , dar era uscat ..... Aici superioritatea logică a poliției te rupe: și cum domle’ să nu te uiți că e zăpada pe drum, n-ai adaptat viteza.  Că echipa de localnici încalcă ceva legi trimițând zăpada în terenul public, nu se pune. Doar ce mare chestie a făcut? De fapt a făcut chiar bine, în drum zăpada o mai ia cu plugurile echipa adversă,  sau tot aceasta mai dă cu soluție/sare și se duce mai repede. Echipa adversă e și ea liniștită – noi eliberăm drumul să treacă mașinile, dăm cu soluție, zăpada să o mai zidească localnicii – să facă și ei ceva. Doamne ferește să trebuiască ei să ia și zăpada din drum. Oamenii ce-ar mai face ? Cum să se ducă ei liniștiți la serviciile lor, cu drumul curățat? Ar îngheța de frig săracii, așa se mai încălzesc cu lopata.

Revenind la adrenalina șoferilor, partea cea mai „cool” este că, de cele mai multe ori, pentru obținerea efectului cu strângerea în piept nici nu trebuie frânat; e suficient ca zăpada să fi fost aruncată pe o linie de tramvai, sau pe o stradă în pantă, sau (cu efecte bestiale) într-o curbă în așa fel încât să nu fie văzuta din nici un sens. Imaginația locuitorilor cu lopată nu are limite în acest domeniu. Și uite așa, în drumul tău către servici/grădiniță/școală/sală de fitness/rude/shopping, mergând liniștit(ă) pe bulevardele curățate de echipa utilajelor, te trezești că mașina are o personalitate proprie și se răsucește, schimba direcția, nu se mai oprește, sau ține drumul drept în curbă. Deh, legile fizicii nu am descoperit cum să le încălcăm (deși sunt sigur ca cel care va reuși va fi român). Efectul maxim e atins în zone mai aglomerate unde șansele să vină ceva din sens opus sunt foarte mari. Nu-ți mai trebuie munte/snowboard/schi – nici nu o să mai ai cu ce – iar senzațiile sunt de nedescris.

Urmărind evoluția istorica a meciurilor observăm că întâi echipa utilajelor pare să aibă câștig de cauză. Mai ales dacă zăpada apucă să înghețe înainte sa fie trimisă înapoi în drum. Inevitabil însă, echipa localnicilor, cu o tenacitate admirabilă, revine și câștigă, profitând și de retragerea utilajelor la vestiare (ăștia nu știu niciodată când se termină meciul). În cazuri extrem de izolate și pur întâmplătoare (sunt mai mult un mit, decât ceva real) , echipa utilajelor este umilită și pusă să adune zăpada. Locuitorii cu lopată, de ciudă că rămân fără minge, aruncă atunci în terenul advers tot ce mai găsesc inutil în terenul lor.  Cred că finalul ăsta e denumit „curățenia de paști” sau „de primăvară” – oricare apare prima.

Sportul este superb de văzut live ! Aproape să dai în gropi când vezi din sens opus cum vine utilajul cu lama care împinge zăpada în lateral, iar pe trotuar, din poziția sprijinit în lopată, locuitorii sar imediat ce trece plugul și aruncă zăpada înapoi în drum ! Un al doilea utilaj, strategic lăsat mai în urmă, anulează imediat avantajul locuitorilor, dar ei , tenace, se adună și după acesta, iar zăpada ajunge din nou în drum. Randamentul locuitorilor cu lopată este ridicat la nivel profesionist, astfel că imediat, un Tico patinează în zăpada din drum și rămâne înzăpezit.  După ce-l lasă să mai afâneze un pic zăpada cu roțile turate la maxim, echipa locuitorilor se milogește și-l împing un pic cât să iasă; deh, șofer de duminică; duminică de vară chiar.

Transmisiile live de la meciuri sunt mai rare, numai în cazuri la scara largă, atunci când de partea echipei locuitorilor se amesteca și vântul,  dar sunt reluări pe toate televiziunile la orice emisiune – culmea – de știri.

Interesant este că la meciurile astea antrenorii stau la căldurică. Cei ai echipei utilajelor mai stau și pe la TV, unde explică ce surprinzător este că a nins iarna. Iar cei ai locuitorilor – intervievați – se plâng de ineficiența și răutatea echipei utilajelor.

Arbitrii – în loc să arbitreze – ajută o echipa sau alta în îndeplinirea sarcinilor. Ba deschid drumul cu girofarele în fața utilajelor, sau ridică cu platforma o parte din motivația locuitorilor cu lopată din cauze de parcare aiurea. Ba susțin locuitorii și susțin necesitatea curățiri trotuarelor, mașinilor, a locurilor de parcare, sau ajută locuitorii cu probleme să manevreze zăpada sau mașina proprie. Totuși sunt mai părtinitori și trag mai spre utilaje căci în prima repriză susțin imobilizarea locuitorilor și a mașinilor – asta ca să nu facă prea mult efort umblând după ei pe cine știe ce coclauri

Lăsând un pic gluma la o parte, chestia asta mi se pare tristă. În Moldova unde am copilărit, în Ardeal unde am studiat și lucrat nu am văzut practicându-se obiceiul ăsta, dar în sud se pare ca este peste tot. Mie mi se pare o inconștiență, o acțiune periculoasă pentru trafic, deși aparent o lopată cu zăpadă în drum nu afectează aderența. Problema e că sunt mai mult de o lopată, deoarece nimeni nu strânge zăpadă, nu sunt gândite locuri pentru depozitarea zăpezii, și astfel fiecăruia i se frânge în 14 de alții, contează să-și rezolve problema, nu contează pe câți îi afectează negativ și cum.

Imagini

Ultimele comentarii

 • Primul pas

  gabila 13.11.2013 20:03
  Super!!!!!!
   
 • Zillertal - HinterTux - schiind cu zeii - ian 2011

  Eu 03.07.2011 00:17
  Hei! mi-au placut povestile tale. :)) M
   
 • ANUNȚ - "Back to nature" ep.2 - Valea Albă

  Bogdan Avadanei 23.12.2010 17:01
  He he he, Long time no see !! Da, am început să (re)fac ce îmi place și ce știu (mai corect știam ;-) ...
   
 • ANUNȚ - "Back to nature" ep.2 - Valea Albă

  Andrei Miau 21.12.2010 03:24
  Bravo! I really enjoyed reading it ;) si in plus de asta ma bucur sa vad ca faci ceva ce multi nu mai ...

MOVESCOUNT Button