Romania -

Autentificare

Căutare Smart

Open Panel

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Ca în fiecare iarnă - pentru unii în mod total surprinzător – iarna a venit și pe la noi. Știam cu aproape o săptămână înainte de căderile de zăpadă – însă acestea au reușit să provoace panică, eforturi deosebite, și din păcate chiar moartea.  Trăim în fiecare iarnă povestea cu drobul de sare, din păcate din perspectiva femeilor ce se plâng - și nu pot realiza ce se întâmplă.

Mintea mea nu reușește să înțeleagă panica asociată cu ninsoarea și frigurile din zilele trecute. Fraților, dragi concetățeni, e IARNĂ ! Iarna ninge. Iarna e frig. Foarte frig. Iarna bate vântul. De multe ori chiar când e frig. Iarna e viscol. Pentru condițiile de iarnă ne pregătim din vară, sau măcar cât timp mai e uscat pe afară. Acestea sunt niște axiome ! Nu sunt lucruri opționale ! Dacă într-o iarnă nu a nins masiv și nu au fost friguri crunte, asta nu e o regulă că așa se va întâmpla pe viitor în fiecare iarnă ! Dimpotrivă, e o excepție fericită ! Dacă până la mijlocul lui ianuarie iarna nu a dat semne că vine nu înseamnă că nu va veni !

 

 

Nici anul ăsta nu am fost pregătiți pentru iarnă, iar autoritățile susțin că au fost, dar pentru o iarnă normală (adică nu ca asta !). Păi aste ESTE o iarnă normală ! Cu zăpadă – nici măcar cine știe ce de multă , 30-40 cm, nici măcar cine știe ce frig (de la -20 la -10). Dar suntem mințiți ca în fiecare an că noi am fost pregătiți; pregătiți pentru ce ? pentru o iarna fără zăpadă, cu temperaturi pozitive ? Pentru asta se plătesc bani grei, cu multe zerouri , ca să avem utilaje care să stea, căci nu e zăpadă ? De asta plătim funcționarii din administrație, ca să lase oamenii să moara pe șosele în loc să le închidă din timp ? Și să plătim alte anexe grele la contracte sau alte intervenții pentru a scoate nefericiții blocați în nămeți ? Pentru ca în ultimii 20 de ani, după ce au dispărut toți parapeții de protecție contra viscolului, nimeni să nu se gândească că totuși trebuie pusă o protecție contra viscolului – cel puțin în zonele expuse  ? Sau măcar că trebuie zăpada zidită ca să fie ea însăși parapet contra viscolului ?

Și nu știu cum se face, ca să vezi comedia naibii, se pare ca suntem singurii cărora ni se întâmplă chestia asta. (până și bulgarii au blocat drumurile, când situația a fost groasă) Nu s-a mai întâmplat nimănui în lume, deci nu avem de unde învăța cum se face. Italienii, austriecii, elvețienii, francezii, nemții păstrează (FĂRĂ eforturi mari și cheltuieli imense ) drumuri deschise la 2000 – 2500 m altitudine, unde ninsorile se măsoară în METRI, iar vânturile bat uneori bestial.  Ei au ori niște marțieni mici și verzi, ori niște marmote (care în timpul liber învelesc ciocolata) ce le țin drumurile deschise. Utilajele lor în nici un caz nu patrulează odată cu ninsoarea. Parapeții contra viscolului nu sunt niciodată amplasați de ei, numai marmotele/marțienii se ocupă. Dotarea cu utilaje adecvate se face tot de către alții care nu au ce face cu banii probabil; fraierii, ar putea refolosi acești bani și câștiga zdravăn din comisioane.

În plus, marțienii noștri albaștri/galben – ai Romprestului sau ai cui or fi – sunt mai deștepți: dacă ei au fost trimiși să curețe de zăpadă străzile și parcările PUBLICE (unele chiar cu PLATĂ ), ei nu vor curăța ci vor aștepta când nefericitul posesor al unei mașini blocate în zăpadă va manifesta intenția să iasă; prompți, contra oricărei sume te lasă inima, vor curăță locul, în față, în lateral, în spate, unde vrei. Și astfel economia merge înainte; vom ieși din criză, nu ca fraierii de italieni, care, în ciuda problemelor financiare, plătesc numai odată, și dintr-o singura sursă, un serviciu. Iarna noi avem cash-flowu’ muuult mai mare. Iar ei, proști rău, mai deszăpezesc drumurile până la ultima fundătură (nu numai bulevardele) dacă acolo locuiește un plătitor de impozite, și de cele mai multe ori și dacă nu.  Și ca să vedeți de ce sunt în criză și nu au bani, au și freze înguste speciale care deszăpezesc inclusiv pistele de biciclete și trotuarele. Asta pe dovedite, am văzut cu ochii mei și în Austria, și în Italia.

Singurul lucru bun în România  în ultimii 20 de ani, legat de pregătirea pentru fenomenele de iarnă este obligativitatea cauciucurilor de iarnă atunci când condițiile o cer. A fost imposibil în 20 de ani să identificăm (măcar pe drumurile europene)  zonele expuse la viscol și să punem parapeții pe câmp chiar dacă nu ninge; a fost imposibil în 20 de ani să avem în țară utilaje specializate și echipe speciale antrenate pentru degajarea drumurilor în condiții de iarnă; a fost imposibil în 20 de ani să punem la punct o modalitate de supraveghere a drumurilor și de adunare de informații astfel încât să se intervină preventiv și atunci când se întâmplă ceva; a fost imposibil în 20 de ani să aflăm care sunt metodele și materialele de care avem nevoie pentru a ține drumurile deschise și sigure iarna;  a fost imposibil în 20 de ani să găsim o modalitate să colectăm zăpada în surplus și să găsim locuri unde se poate depozita aceasta;  a fost imposibil în 20 de ani să avem o iarnă cu drumuri curățate, fără blocaje inutile, care ne costă la economie.

În schimb nu a fost imposibil să plătim 20 de ani aceste servicii inexistente, ca și cum s-ar desfășura normal; nu a fost imposibil să plătim materiale necorespunzătoare pentru deszăpezire; nu a fost imposibil să plătim contracte „pe sprânceană” și comisioanele aferente; nu a fost imposibil să plătim motorina utilajelor prost echipate, plimbându-se prin oraș și pe drumuri uscate și șezând fără rost atunci când ningea în draci; nu a fost imposibil să plătim salariul unor lucrători de la deszăpezire și să-i mai plătim odată din buzunarul propriu ca totuși să ne scoată cineva mașina din zăpadă; nu a fost imposibil să plătim motorină și ore suplimentare unora trimiși în caz de urgență să salveze oameni blocați pe drumuri europene/autostrăzi europene (hi hi).

Căci toate aceste plăți le-ai făcut tu, contribuabilul român, cititorul acestei refulări, care plătești impozite pe absolut orice lucru pozitiv pe care îl faci, care plătești  taxe de drum și în ro-vignetă și în combustibil, care plătești accize pe combustibil (că doar e un produs de lux iar noi am promis mătușii Europa că nu o vom duce mai bine, și că vom alinia prețurile cu ei), tu care plătești taxe de poluare/înmatriculare, care plătești asigurări de sănătate și care plătești  RCA. Uitați-vă la zăpada de pe drumurile (încă) blocate, la cea de pe mașina zidită în omăt de pluguri în parcare, și spuneți cu voce tare: „Aici sunt banii dumneavoastră !”

Pentru că de 20 de ani suntem femeile bocitoare din povestea lui Ion Creangă, iar drobul de sare nu ni-l ia nimeni de deasupra copilului; ba mai și cade în fiecare an și ne lovește copilul. Și în fiecare an plângem. Pentru că nația noastră, atunci când are o problemă, nu o analizează, găsește cauza și o rezolvă, ci o vinde proștilor, ciclic. Pentru că proștii o cumpăra de fiecare dată.

De asta ma enervez la orice știre cu înzăpeziri surpinzătoare și cu iarna haină; de asta mi-e ciuda că nu pot face nimic singur; de asta vreau să plec din țară cu prima ocazie;  nu mai vreau să fiu printre proștii care plătesc (legal) probleme naturale anual.

Imagini

Ultimele comentarii

 • Primul pas

  gabila 13.11.2013 20:03
  Super!!!!!!
   
 • Zillertal - HinterTux - schiind cu zeii - ian 2011

  Eu 03.07.2011 00:17
  Hei! mi-au placut povestile tale. :)) M
   
 • ANUNȚ - "Back to nature" ep.2 - Valea Albă

  Bogdan Avadanei 23.12.2010 17:01
  He he he, Long time no see !! Da, am început să (re)fac ce îmi place și ce știu (mai corect știam ;-) ...
   
 • ANUNȚ - "Back to nature" ep.2 - Valea Albă

  Andrei Miau 21.12.2010 03:24
  Bravo! I really enjoyed reading it ;) si in plus de asta ma bucur sa vad ca faci ceva ce multi nu mai ...

MOVESCOUNT Button