Alpinism

Autentificare

Căutare Smart

Open Panel

User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 

Article Index

 

E dimineață devreme, cam 07:00, și mă trezesc încă un pic năuc; mi-e frică să gândesc prea departe, mă tem de ce va urma, așa că mă concentrez pe lucrurile imediate: ies din cort, mă duc la apă să mă spăl, mă îmbrac de traseu, mă echipez, și reîncep să studiez descrierea sumară a traseelor din Suhard. Activitatea a luat amploare și la celelalte corturi, peste tot e o încrucișare de alpiniști mai mult sau mai puțini adormiți căutând haine, echipament, adunând corzi sau luând  micul dejun. Nea Mircea supraveghează ca o cloșcă activitatea trupei, ne tachinează cu miștourile de rigoare, și are grijă să radă conservele neatenților, cerând doar o "linguriță" pentru el. "Lingurița" lui avea diametrul de cca 7 cm și cred că ducea liniștit 300- 400 mg de hrană pe ea ....

Râsul sănătos a lui Geza mă scoate din concentrare, urmat imediat de replicile pe măsură ale lui Nușu și Ionuț  - cum naiba să mai poți să fii stresat când asemenea hohote vesele sunt prin jur ? Nu știu dacă au râs de mine - pare că nu - dar oricum încep să mă simt mai relaxat; la urma urmei, ei au de urcat trasee și mai grele, dar sunt fără griji ... .

Marius se aproprie să se uite și el pe schițele din mult răsfoita carte a lui W. Kargel - "Biblia" mea în materie de trasee de alpinism până atunci (și mulți ani după aceea). Descrierile nu sunt prea detaliate, dar am încercat să memorez schițele ce conțin elementele esențiale pentru identificarea regrupărilor și a liniei traseelor.  

Râsul dispare și devenim toți serioși când verificăm echipamentul - aici nu e loc de glumă sau de eroare. Nea Mircea ne urnește și, aliniați, coborâm încet către drumul auto, de unde fiecare ne îndreptăm spre zona unde erau amplasate primele trasee; fiecare echipă cu planul ei de bătaie, plan orchestrat de Nea Mircea pentru obținerea de punctaj cât mai bun. Începeam prima mea etapă de Alpiniadă de vară. 

***

equipmentCu o zi înainte fusesem desemnat să fac echipă cu Marius, iar eu urma să fiu cap de coardă [1]Nu știu pe ce s-a bazat nea Mircea când m-a pus, dar îmi cam țâțâiau "balamalele" - până în acea zi nu mă mai cățărasem cap de coardă suficient de mult (cel puțin în opinia mea). Fiind unul din "pufanii" clubului, eram bucuros dacă puteam urca secund după colegi. Mă mai antrenasem cap pe o lungime de coardă dar nu cred că mai mult de 2 ori și asta doar prin traseele bine cunoscute și familiare din Pietrele lui Solomon, Tâmpa și Prăpastia Urșilor. Acum însă urma să fiu cap de coardă un traseu lung, cel puțin 3 lungimi de coardă, și nu doar un traseu, ci cam 2-3 pe zi, timp de 3 zile; iar traseele erau stabilite de antrenor, necunoscute mie, din cele ce aduceau puncte mai multe - nu din cele mai ușoare ... . 

De la anunțul lui Nea Mircea, un fior de gheață mă paraliza, ori de câte ori mă gândeam la situație. Marius era mai începător ca mine, se înscrisese de un an la club. N-a dat semne de neliniște, dar era mai serios ca de obicei - era prima alpiniadă și pentru el, și cred că printre primele trasee de mai multe lungimi de coardă. Totuși - încercam să mă liniștesc singur - să urci cap e la fel de dificil ca și pentru secund; doar că în caz de cădere se mai adaugă și distanța dintre mine și ultima asigurare - dar e suficient să pun asigurări dese; dacă am unde. Însă în plus mai trebuie să găsesc linia traseului, să am grijă la asigurare, care coardă e pe stânga care pe dreapta (să nu le încrucișez) și să verific asigurările și prizele. Fiorul mă strânge din nou. Dar măcar nu mai trebuie să adun echipamentul de pe traseu, eu doar îl voi înșira. E mai bine. Am sa fiu bine. Am să fiu bine ? Am să pot ? Fior, brrr, stop.
Singura parte bună din anunț a fost că echipa formată din mine și Marius vom lua la rând traseele cât de cât mai importante din Suhard: Hornul Roșu 3B 5 lc [2], Fisura centrală 4A 4 lc și Gențiana 4B 3 lc ; trasee care sunt (mai) ușoare; și pitonate; și punctate în concurs. Trasee de gradul 4 (și A și B) 2 mai făcusem; chiar și un cinciar cred; dar ca secund; lipsit de griji, urmând capul de coardă, asigurat de sus. Acum, greutatea conducerii echipei era pe mine. Fior.

 


[1] Cap de coardă înseamnă că urci pe traseu primul din echipă, montând asigurări pe măsură ce urci, astfel ca în caz de cădere corzile să rețina capul de coardă la perete. Riscul este un pic mai mare față de asigurările de sus, deoarece la orice cădere se dublează distanța față de ultima asigurare montată, iar șocul resimțit la oprire e mai mare. Secundul la urcare este întotdeauna asigurat de sus de către capul de coardă, orice cădere fiind mică, cam cât alungirea corzii plus bucla liberă de pe coardă plus efectul de pendulare - dacă e cazul )

[2] Descrierea gradelor de dificultate:

http://ro.wikipedia.org/wiki/Grad_de_dificultate_(alpinism)
http://eclimb.ro/articole.php?crt=13&n=Clasificarea_traseelor_alpine

lc = lungimi de coardă

 

contentmap_plugin

Imagini

Ultimele comentarii

 • Primul pas

  gabila 13.11.2013 20:03
  Super!!!!!!
   
 • Zillertal - HinterTux - schiind cu zeii - ian 2011

  Eu 03.07.2011 00:17
  Hei! mi-au placut povestile tale. :)) M
   
 • ANUNȚ - "Back to nature" ep.2 - Valea Albă

  Bogdan Avadanei 23.12.2010 17:01
  He he he, Long time no see !! Da, am început să (re)fac ce îmi place și ce știu (mai corect știam ;-) ...
   
 • ANUNȚ - "Back to nature" ep.2 - Valea Albă

  Andrei Miau 21.12.2010 03:24
  Bravo! I really enjoyed reading it ;) si in plus de asta ma bucur sa vad ca faci ceva ce multi nu mai ...

MOVESCOUNT Button