Personale

Autentificare

Căutare Smart

Open Panel

User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 

20130720_103110Recent comunitatea online s-a înfierbântat patriotard la o nouă realizare româneasca 100%, apărută din puțul gândirii legiuitorilor și ne-amendată până acum.
Este vorba de accesul în zone neamenajate/nemarcate în arii protejate - ce uneori se suprapun peste zone montane, unde se mai desfășoară și alte activități (nedistrugătoare) de către diverși munțomani trăsniți, ce se cațără pe trasee mai mult sau mai puțin abrupte prea expuse pentru a fi marcate pentru turism obișnuit. În traducere mai concretă, accesul în zone nemarcate ale ariilor protejate se pedepsește cu amenzi de vreo 3000-6000 RON. Punct.

Acuma, din păcate, scandalul n-a pornit de la aberația asta prost reglementată, ci de la "cireașa de pe tort", distrugerea a două refugii din zone nemarcate din Piatra Craiului, cu păreri diferite despre cauză: mână criminală, avalanșă, vânt, glonțul rece + plămânul cald, etc.; asta venind peste un set de amenzi în Piatra Craiului acordate "by the book" conform noii legi.

 

S-au adus atâtea argumente pro și contra că nu ar mai fi multe de zis; o simplă căutare pe Google vă poate găsi informații relevante actualizate de pe teren legate de acest subiect; am urmărit "meciul" cu interes, până am înțeles adevărul fundamental -universal valabil de altfel: fraților, direcția e bună, sensul e greșit! În alte cuvinte, principiile sunt OK, metodele sunt ca și tranziția în România.

 

Perfect de acord cu ideea de protecție a ariilor protejate; chiar mai mult, ca în aceste arii "huțupanu'" fără treabă să aibă restricții; dar pe la aceeași școala la 20130720_103427care au învățat și cei din administrația parcului, cred că am învățat că termenul de "protecție" necesită și obiective concrete, legate de pericolul pierderii unor valori (naturale în acest caz). Mai pe românește, cam ce urmărești să protejezi și de ce - enunț ce apare și în prima propoziție de pe pagina www.pcrai.ro: "Scopul desemnării Masivului Piatra Craiului ca și parc național este acela de a asigura conservarea biodiversității și a peisajului, a speciilor valoroase, promovarea și incurajarea turismului, conștientizarea și educarea publicului în spiritul protejării naturii și a valorilor sale." Ca la carte. Acuma, cum îți atingi aceste obiective, prin ce metode care-va-să-zică, ține de multe ori de bun simt, sau de legislația scăpată pe mâna competenților (!) noștri parlamentari, sau de diverse reglementări inventate de vreo 2-3 luminați. Mai departe, cum alegi să implementezi legislația, reglementările, urmărind să îți atingi obiectivele, ține de neuronii însumați de la gospodarii ariei protejate. Poți chiar să pretinzi - și să introduci în legi,regulamente sau să închizi ochii când o fac alții - că vânătoarea de capre negre e bună pentru populația din parc, deoarece acum nu se mai face selecția naturală, având dăunători în scădere. Sau că tăierile din pădure stimulează regenerarea naturală, deci pentru atingerea obiectivului sus menționat ar trebui să tăiem pădure. Sunt sigur că ați sesizat, ambele exemple au și ele direcția bună, dar în mod evident, sensul e greșit. Tot asa cum pentru obiectivele declarate ale Parcului Natural Piatra Craiului, interzicerea accesului în zone nemarcate și pedepsirea cu acele sume mari este în sensul greșit față de direcția bună a obiectivului propus.

 

20130720_115721Sunt multe argumente ce se pot aduce aici. Despre cum se rezolvă această problemă în alte țări, despre biodiversitate, pericole, riscuri, ce și cine reprezintă un pericol și trebuie combătut, care sunt metode bune pentru atingerea obiectivelor, etc. Mă opresc afirmând doar că părerile mele sunt total opuse de cele ale parcului și ale legiuitorilor, iar eu văd total altfel lucrurile. Pot respecta o părere diferită, pot respecta și o lege abuzivă - la urma urmei e lege, e obligatorie, însă ce nu pot înțelege este înverșunarea cu care s-a sărit la a fi amendați cu prima ocazie montaniarzii prinși pe traseele nemarcate după intrarea în vigoare a legii. Până și poliția rutieră, când schimba un sens unic, sau când e vreo schimbare majoră în codul rutier, pe lângă publicitatea de rigoare, o perioada de timp sancționează cel mult doar cu avertisment încălcările neintenționate ale noii reguli. Experiența m-a învățat că orice schimbare majoră trebuie însoțită de un set de măsuri de adaptare la schimbare pentru a face tranziția mai ușoară și a evita opoziția ce poate periclita obiectul schimbării. "Change management" în limbaj corporatist. Adică anunți dinainte, oferi alternative, analizezi răspunsurile, topești îndoielile, discuți, educi, aplici cu blândețe noua regulă până intră în cultura organizațională; scopul nu este să "trosnești" un grup de neatenți, ci să obții înțelegerea, acceptarea și respectarea benevolă a noii reglementări; fără a isca conflicte gratuite, fără a pierde din vedere obiectivul de atins. Din ce am citit însă, amenzile aplicate conform noii legi au fost aplicate "a la carte" deși cei surprinși nu aveau nici cea mai mică idee de ce trebuie amendați pentru că au mers pe un traseu pe unde mai fuseseră de zeci de ori. Într-adevăr, necunoașterea legii nu te absolvă de pedeapsă - dar dacă aplicarea amenzilor e o metodă bună pentru a atinge obiectivele declarate ale parcului, atunci eu sunt din alt film, nu din ăsta cu desene animate. Nici experiența mea ca membru al unei administrații de arie protejată, nici cea ca de inginer silvic (plus cea de alpinist și montaniard) nu mă ajută să înțeleg legislația curentă și metodele aplicate. Poate oi fi luat-o eu pe arătură, nu exclud nici posibilitatea asta - dar nu știu, restul lumii pare să se uite normal la mine. 

 

Am să mă abțin și să comentez problema refugiilor atât de convenabil distruse de natură taman când Administrația Parcului Național Piatra Craiului a început campania de aplicare a legii în discuție. O nouă căutare pe internet va aduce multe opinii de la persoane care au fost la fața locului; într-adevăr, toți suntem un pic subiectivi aici - implicarea sentimentală a iubitorilor de munte e semnificativă - dar și semnele de întrebare legate de distrugerea refugiilor sunt mari de tot. Oricâte negări s-ar publica, acțiunile și viziunea administrației parcului legată de metodele pentru a-și atinge obiectivele fac ca declarațiile ei sa fie neconvingătoare -sper din tot sufletul să fie și adevărate. Citind declarațiile oficiale, nu poți să zici decât ca și un muncitor de la uzină după explicațiile tânărului absolvent: "Domnu' inginer, oi fi mata deștept, da' eu nu cred !"

 

O consultare târzie - dar mai bine decât deloc - a avut loc recent la Zărnesti între Administrația Parcului și părțile interesate/afectate de noile reglementări. O portiță a fost deschisă - montaniarzii/alpiniștii/localnicii pot obține de la administrația parcului aprobare pe email pentru traseu/număr persoane anterior turei cu 3 zile. Soluția e temporar bună pentru că permite în continuare accesul cunoscătorilor în zonele nemarcate, dar, pe lângă îndoielile legate de legalitatea acestor aprobări, mai sunt probleme pe care această variantă le ridică:
- nu poți să te hotărăști repede că vrei să faci o tură în Piatra Craiului, pe trasee nemarcate;
- în caz de probleme pe munte, (vreme, sănătate, etc.) nu poți folosi o retragere mai rapidă pe un traseu nemarcat - nu ai când să anunți și să ți se aprobe.
- nu e clar în baza a ce dă Administrația Parcului aprobări pentru zonele nemarcate - cum decide cine poate să meargă și cine nu. Nu au competențe în tehnica alpină (chiar dacă o au - nu este "oficială"), nu pot decide dacă o persoană este suficient de experimentată sau nu, nu pot decide care este echipamentul minim corespunzător pentru un traseu - pentru asta există Salvamont. Nu pot decide anterior dacă o persoană va avea un comportament în concordanță cu obiectivele parcului sau nu. Iar în cazul în care emailul este necesar doar pentru informare, aprobarea fiind dată tuturor celor ce o cer, la ce mai e necesară trimiterea mailurilor ? La creșterea de trafic de rețea ? Înregistrarea vizitatorilor ? Dacă nu se rețin date personale (aici intervin alte reglementări în vigoare), faptul că se dă aprobarea pentru un inexistent Gheorghe Ionescu ce a trimis mail de pe This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. la ce ajută ?

 

În concluzie (a mea), indiferent de ce s-a urmărit cu aceste legiferări/acțiuni, efectul e cumva și benefic: lumea "alpină" s-a coalizat pentru modificarea legii, se fac demersuri. Ar fi de mare ajutor și cuvântul Romsilva - și a serviciului Arii Protejate în aceeași direcție (sau nu). Oricum se va vedea destul de repede ce se vrea de către cei din funcțiile abilitate, deoarece situația cere acum acțiuni concrete. În cel mai rău caz, după modelul Ceahlău (cel puțin la un moment dat), Piatra Craiului va deveni fieful propriu al administratorilor, iar noi vom ajunge să mergem în alte părți (până ne ajung toți munții arii protejate) și pentru bruma de "oxigen de altitudine" și pentru bucuria cățărării.

 

 

Imagini

Ultimele comentarii

 • Primul pas

  gabila 13.11.2013 20:03
  Super!!!!!!
   
 • Zillertal - HinterTux - schiind cu zeii - ian 2011

  Eu 03.07.2011 00:17
  Hei! mi-au placut povestile tale. :)) M
   
 • ANUNȚ - "Back to nature" ep.2 - Valea Albă

  Bogdan Avadanei 23.12.2010 17:01
  He he he, Long time no see !! Da, am început să (re)fac ce îmi place și ce știu (mai corect știam ;-) ...
   
 • ANUNȚ - "Back to nature" ep.2 - Valea Albă

  Andrei Miau 21.12.2010 03:24
  Bravo! I really enjoyed reading it ;) si in plus de asta ma bucur sa vad ca faci ceva ce multi nu mai ...

MOVESCOUNT Button