Personale

Autentificare

Căutare Smart

Open Panel

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Vroiam să prezint doar o listă de piese muzicale ce mă impresionează mult, însă un spiriduș ... imaginar mi-a sucit mințile și am scris mai multe; multe povești; multe păreri; puține idei, da' fixe :)  

Dacă nu aveți ce face, intrați și savurați; dacă aveți ce face, intrați și mergeți direct la sfârșit. 

Primele mele contacte notabile cu muzica au fost in jurul vârstei de 5-6 ani, când, prin audiții nesfârșite - repetate cu perseverența diabolică a celor mici de a relua la infinit un lucru ce le face plăcere - ajunsesem să învăț pe de rost (fonetic, ofc) 2 casete, una cu ABBA, una cu Boney M. Spre bucuria celor din jur, reproducerea sunetelor nu mi-a stârnit aceeași tenacitate, astfel că nu am terorizat pe nimeni cu tentative de modulare (aleatoare ?) a unor vibrații ale corzilor vocale proprii. (chiar și în clasa a V-a, diriginta - de muzică - după prima "audiție", mi-a permis pentru eternitate doar să citesc notele și să bat măsura, fără să cânt, pe motiv de "voce în schimbare").

Următorul pas în relația mea cu muzica s-a dovedit a fi definitoriu pentru alegerile mele viitoare: recent mutați în locuință/vecinătate nouă, am început de prin clasele primare să socializez cu vecinii; cel de la etajul 1 (Mihai aka Puiu, baterist într-o trupă), cu 5 - 6 ani mai mare, mi-a pus în vizite ca fond muzical permanent trupe (hard) rock - Black Sabbath, AC/DC, Van Halen, etc. Ca rezultat, în scurt timp (printr-a III-a) învățasem deja cum să supraînregistrez casetele părintești (Dalida/Demis Roussos/Goombay Dance Band etc.) cu albumele formațiilor hard rock/heavy metal ce ajungeau să treacă de bariera informațională a cortinei de fier (de obicei cu 1-2 ani întârziere). Într-a V-a puteam deja să susțin păreri despre muzica rock plus ceva istoric ai celor pe care îi ascultasem deja.

Deși datorită pickupului prezent în casă și a vinilurilor cu muzica clasică ale sorei mele mi-am format anumite preferințe și cunoștințe despre muzica simfonică, puține piese/interpretări din aceasta zonă mi-au ajuns adânc în suflet. Ascult și acum opere clasice, în facultate (chiar si după) mai aveam casete cu muzică simfonică în cameră și în mașină; dar totuși muzica rock se potrivea mult mai mult cu răzvrătirea mea continuă împotriva unor reguli pe care nu le înțelegeam (și pe care nici acum, nu le prea înțeleg și în mod cert nu le aprob - dar asta e altă poveste)

Pe preferații de mai târziu, Iron Maiden, i-am descoperit singur, și muzica lor mi-a asistat în fundal orele de învățat și pentru Treapta I și pentru Treapta a II-a și pentru Bacalaureat. Pentru mulți este o bravadă, dar eu știu că mă puteam concentra mult mai ușor la învățat ascultându-i, la căști sau difuzor. Din clasa a IX-a oricum, nu mai eram singurul cu preferințe muzicale de "ciudați", ci ne adunasem un grup de colegi de liceu, spre disperarea fetelor la petreceri (!). Am învățat repede ca la bairame să folosim un set de balade rock, și doar ocazional să mai "scăpăm intenționat" câte 1-n melodii "dure" (unde n se stabilea funcție de ponderea "rockerilor" între invitați :) - asta când nu aveam spațiu separat, unde dădeam din cap și săream ca disperații )

Facultatea m-a forțat să învăț pentru sesiuni în liniștea monumental-foșnită a sălilor de lectură din biblioteci - un chin cu care nici acum nu reușesc să mă înțeleg. La sala de lectură, deoarece în căminele de silvicultură era cvasi-imposibil să te concentrezi mult timp ... prietenii (verzi) știu de ce :D . Iar tehnologia mobilă de la vremea respectivă era necorespunzătoare pentru mine (anyone remember walkman ?) - mă cam încurca în activitățile outdoor extreme :) .
Absolvirea facultății a generat un val de obiective extrem de schimbătoare și de solicitante, astfel că nu prea am mai avut timp nici măcar să ascult muzică - în afară de difuzările radio și tv. Preferințele mele au rămas astfel cumva ancorate în muzica hard rock/heavy metal a anilor 70-80-90, puține sunt trupele sau melodiile pe care le-am inclus ulterior în playlist-ul meu curent. Playlist pe care îl folosesc pentru concentrare în condițiile open space-ului corporatist modern (romanian version - cu mulți ani de acasă lipsă). Fie ca cel care l-a inventat (pe open space) să nu aibă liniște în veci, și să beneficieze de "deliciile" invenției proprii pentru eternitate. :) .

Nu știu de ce, dar am impresia că muzica recentă (modernă nu cred că ar fi fost un cuvânt potrivit) pare că are mai puțină substanță, izul comercial e aproape palpabil. Nici una din piesele/trupele recent apărute nu ma mai impresionează ca pe vremuri (sau aproape) - drept e că și eu am acum alte vederi, altă energie, alta percepție față de anii de formare/descoperire. Însă, în afară de "clasicii" hard rock, nu prea am găsit o trupă/autor care să ma convingă să cumpăr un album discografic, altul în afară de vreo versiune de "Best Of" - ce conține selecțiile cele mai ... celebre ale artiștilor. Un motiv este sigur și faptul că am acces restrâns la producțiile generației actuala de "rockeri", căci posturile de radio cu profil rock în România sunt ... unul (1 !). Așa că nu merită să vă inflamați, asta e doar o părere proprie și personală, generată de datele la care am acces, o părere tip "take it or leave it", nu o schimb dar nici nu vreau să zic că nu se produce muzică bună. La urma urmei, "bună" este imens de relativ, iar gusturile (și culorile) nu se discută :) Chiar personal, cu timpul, am renunțat să fiu adeptul unui stil muzical sau al unor trupe preferate, pur și simplu ascult orice îmi place; deși nu agreez nici o melodie de muzică populară și nu aș putea asculta voluntar și treaz nici o manea (orice are o limită !). Dar observ statistic că, deși se produce tot mai puțină muzică rock (de calitate ?), tot din această zonă îmi selectez piesele candidate la playlist-ul propriu.

Revenind la ce vroiam de fapt să prezint, înainte să mă ia valul de amintiri/teorii: din toate preferințele mele, indiferent de stilul rock/pop/heavy/punk/whatever, s-au detașat câteva piese care îmi ating o coardă sensibilă a sufletului - ori din cauza amintirilor, ori din cauza imaginației mele, ori din cauza mesajului liric, ori din cauza muzicii deosebite, ori altceva, ori toate la un loc. Indiferent de motiv, sunt impresionat sau emotiv la fiecare ascultare. Ca să termin cu vorbăria, am pus mai jos o listă (parțială !) pentru inspirație. Enjoy !

 

*** Van Halen - Dreams

** Manowar - Tata (Father - Romanian Version)

* Iron Maiden - Number of the Beast

* Compact - Fata din Vis

* Radiohead - Creep

* Lita Ford - Kiss Me Deadly

- Ozzy Osbourne - Dreamer & Mama, I'm coming home

- AC/DC School Days

- The Cure - Friday I'm in Love

- Guns N' Roses - Sweet Child of Mine

- Twisted Sisters - We're Not Gonna Take It

- Judas Priest - Nightcrawler


............

Imagini

Ultimele comentarii

 • Primul pas

  gabila 13.11.2013 20:03
  Super!!!!!!
   
 • Zillertal - HinterTux - schiind cu zeii - ian 2011

  Eu 03.07.2011 00:17
  Hei! mi-au placut povestile tale. :)) M
   
 • ANUNȚ - "Back to nature" ep.2 - Valea Albă

  Bogdan Avadanei 23.12.2010 17:01
  He he he, Long time no see !! Da, am început să (re)fac ce îmi place și ce știu (mai corect știam ;-) ...
   
 • ANUNȚ - "Back to nature" ep.2 - Valea Albă

  Andrei Miau 21.12.2010 03:24
  Bravo! I really enjoyed reading it ;) si in plus de asta ma bucur sa vad ca faci ceva ce multi nu mai ...

MOVESCOUNT Button