Vacante

Autentificare

Căutare Smart

Open Panel

User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 

Article Index

20120905_123927Totul a început cu un articol scris acum ceva timp de Sorin, o proiecție a unei ture parțiale de creastă a Făgărașului; a picat chiar pe fondul inițiativei personale de a-mi reface forma sportivă și obiceiurile montane. Legătura s-a făcut imediat, căci o tură lungă de creasta a Făgărașului nu am apucat să bat nici măcar în vremurile bune iar acum ar pica tare bine. Două vorbe aruncate către Sorin, și planul începe sa se concretizeze: întâi în general, adică ceva de genu': vara asta mergem pe creasta Făgărașului, apoi, după ce și Alin intră în echipa de creastă, ajungem să discutăm perioade, sens (est-vest sau vest-est ?), etape, planuri B pentru orice neprevăzute, echipament, mâncare, transport, etc.

Așa că mai jos am să vă plictisesc cu povestea turei, detaliat povestită, pentru zile la gura sobei (și pentru când mă va lăsa memoria :D ). Nerăbdătorii pot sări direct la concluzii, căci lectura e lungă.

Așa că, să-i dăm bice :

 

20120831_090318Nici unul nu mai campasem în natură mai mult de 1 noapte de ceva ani (peste 15 în cazul meu), ca să nu mai vorbesc că la ture de 1 săptămână pe munte nu mai participasem din alpiniade. Astfel că inițial ne rezumăm la un plan mult simplificat, pe 4 zile doar: baza la Bâlea Lac, 1 zi dus 1 zi întors către Moldoveanu, cu campare la cort sau refugiu, apoi 1 zi dus 1 zi întors către Negoiu, tot așa cu campare la cort, refugiu sau cabana Negoiu. Am avea avantajul unui bagaj redus și al alternativelor pe traseu (în caz de probleme neprevăzute) în același timp acoperind partea cea mai spectaculoasă a crestei Făgărașului. Nu apucăm să ne sincronizam înainte de început de iulie, așa că ajungem cu perioada întâi la sfârșit de august, apoi o fixăm la săptămâna 31 august - 7 septembrie. La fix, la mine vine imediat după 10 zile la mare, astfel că voi savura 3 săptămâni de vacanță, 2 la mare, una la munte.20120831_090722

Nefiind prea mulțumit cu programul, căci zona Bâlea îmi era cunoscută bine din alpiniade, și aș fi vrut să cunosc și restul crestei, mă gândesc tot mai serios să atac singur creasta de la capăt, dinspre Plaiul Foii, și să mă intersectez cu băieții pe traseu. Retragerea lui Alin din echipa însă alungă nehotărârea lui Sorin, astfel că rămâne să mergem pe creasta în 2, de pe 31 august dimineața, dinspre Plaiul Foii către Turnu Rosu (dacă ne țin oasele, sau până unde ne simțim bine); ideea e sa pedalăm 6 zile în creastă (cu 1 zi de rezervă) atâta vreme cât ne simțim bine și în formă; dacă putem acoperi toată creasta - super, dacă nu (amândoi suntem cam șubreziți), cel puțin vor fi 6 zile minunate pe munte !

20120831_121802Ca sa îmbogățim paleta de distracții, plănuim și ca prima campare să o facem la cort, imediat după vf. Lerescu, la liziera pădurii, astfel ca să putem face un foc și prăji niște slana/costiță. Nu de alta, dar la cât aveam de mers mai încolo, eram sigur că o "ardem" înainte să ne dăm jos de pe creastă, iar aventuri de astea nu am mai practicat de ceva timp :)

Povestesc despre tura și la birou, iar entuziasmul meu se dovedește molipsitor: întâi Alex își anunță dorința să vină, și apoi, în extremis, cu 1 săptămână doar înainte de plecare, Nicu întregește echipa. Schimbam frenetic informații despre echipamentul necesar, cantitatea de mâncare (pe care eu - ne-campând de ceva timp - am supraevaluat-o și am simțit chestia asta), se fac ture de achiziționare, Sorin comanda online, restul direct din magazine; și uite asa, pe 30 august mă întorc de la mare, cumpăr mâncarea de la Selgros, încep să împachetez și să fac rucsacul, iar mâncarea ajunge, din păcate, în pungi ( cutiile achiziționate în acest scop fiind întrebuințate de Monica - mult mai bine, of course :D - la depozitarea diverselor lucruri prin bucătărie) . 20120831_125612
Pe la 23:30 mut rucsacul cu tot echipamentul pe el în hol, și cad prăbușit dar nerăbdător pentru tura ce începea a 2-a zi.

Imagini

Ultimele comentarii

 • Primul pas

  gabila 13.11.2013 20:03
  Super!!!!!!
   
 • Zillertal - HinterTux - schiind cu zeii - ian 2011

  Eu 03.07.2011 00:17
  Hei! mi-au placut povestile tale. :)) M
   
 • ANUNȚ - "Back to nature" ep.2 - Valea Albă

  Bogdan Avadanei 23.12.2010 17:01
  He he he, Long time no see !! Da, am început să (re)fac ce îmi place și ce știu (mai corect știam ;-) ...
   
 • ANUNȚ - "Back to nature" ep.2 - Valea Albă

  Andrei Miau 21.12.2010 03:24
  Bravo! I really enjoyed reading it ;) si in plus de asta ma bucur sa vad ca faci ceva ce multi nu mai ...

MOVESCOUNT Button