Weekend

Autentificare

Căutare Smart

Open Panel

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

20101121_008 Și după cum am anunțat mai demult, ieri am fost pe Valea Albă în Bucegi.

Am aplicat aceeași strategie  ca și în prima ieșire:  trezire la 05:00, în mașină cu bagaje pornit motorul la 06:00; la 07:40 parcam la Căminul Alpin, beneficiind de același trafic lejer, de dimineață.

De data asta, bonus a fost o ceață destul de deasă, din București până aproape de Ploiești, fapt care a ținut-o pe Iulia trează ca să admire jocul luminițelor difuze de la mașini , iluminatul stradal și de la reclame.

Dotat acum cu echipamentul complet (rucsac recuperat de la Brașov), mă avânt cu Iulia pe triunghi roșu, ce duce spre Coștila, Pichetul Roșu, Mălăiești.

 

 

20101121_001 Bocancii mei sunt utili de data asta, deși nu a nins, nu a plouat, și e mai cald decât normal (în jur de 5 grade), e umezeala în sol, e roua pe iarbă, iar cu târlicii cu care am fost data trecută m-aș fi udat in 50 m. Încă 3-4 grupuri de turiști trec de noi, direcția Coștila - din câte am aflat. Două dintre grupuri au venit ca și noi, cu mașina până la Căminul Alpin.

 

 

20101121_002 20101121_003 După cca 30 minute de mers bun, reducem substanțial ritmul, pe fondul țâfnelor Iuliei, de care trebuie să mă ocup cu presiunea la căldări pe roșu.  Bineînțeles reîncepem pauze excesive de admirat natura, putregaiurile colorate,  iasca, pietrele, râul, ramul .... și ne îmbufnâm deoarece "ne-aducem aminte"  că mai avem de citit ceva la română pentru mâine la școală, iar drumul pare prea lung. În arsenalul de boicotare al urcușului se adaugă nevoia de apă la fiecare 5 minute, ritmul trepidant de țestoasă pe motiv că obosim repede, oftaturile lungi la 2 respirații, și oprirea pentru orice gând nou se ițește dintre cozile blonde.

 

Pe fundal, pereții din Valea Albă râd de mine cu lacrimi de ceață, rămânând mult prea departe. 20101121_004 20101121_005

 

 

 

20101121_006 Înciudați -fiecare din alte motive- ieșim de pe marcaj și atacăm panta abruptă către fostul refugiu Valea Albă, trecând pe lângă un trunchi uriaș plin de iască. Surprinzător de repede ieșim în creasta de unde se desprinde și vechea potecă către fostul refugiu Valea Albă. Spiritele se mai potolesc când o las pe Iulia să admire priveliștea în timp ce mai urc 30m să văd ce (nu) a mai rămas din fostul refugiu - unde în 1994 sau 1995 am petrecut un revelion superb. Vechiul horn de cărămidă e încă în picioare. Ceva structuri metalice zac aruncate în jurul lui. Mult praf și cenușă, și în rest .... nimic. Păcat , era amplasat excelent, într-un loc ferit, cu peisaje superbe, aproape de zone de cățărare, ușor de ajuns. Încep să-mi frământ mintea, ce s-ar putea face pentru a fi reconstruit, pornesc instant pe 20 de idei, dar mă potolesc repede. Îl adaug pe lista de "ce voi face când voi avea ocazia, resursele și timpul" , și mă întorc la Iulia care-și ceruse iertare printr-un SMS . Of, of,  tineretul ăsta.

20101121_007 Din vale se ridică ceața, astfel că în curând nu se mai vede hăul de sub potecă, ci un fel de podea de lapte. Cu grijă să nu ne împiedicăm (nu am mai fi avut ocazia a doua oară), trecem de porțiunea aeriană a potecii și intrăm în final pe mijlocul Văii Albe, unde ne oprim pentru un popas scurt lângă o vatră de foc. După cca 20 minute, se mai sparge un pic plafonul de ceață și se întrezărește peretele Văii Albe. Ceața intră în oase, mai ales că stăm, așa că trecem la hainele groase.

 

20101121_008 20101121_011 Iulia se apucă să mănânce, forțându-mă ca după popas să-i demonstrez pe disconfortul ei de ce nu a făcut bine. Ceața se ridică deasupra noastră, lăsând să se vadă o imagine frumoasă către Bușteni. Apare în toată splendoarea și peretele Văii Albe ; mă uit cu nostalgie la Fisura Albastră și mă gândesc că papucii, hamul, buclele și carabinierele cu care am urcat-o sunt încă în rucsacul meu, în spate. Numa' mușchii nu par tot pe acolo. Vorba cântecului: "pușca și cureaua lată, ce flăcău eram odată ....".

Mai urcăm cca 50m diferență de nivel trecem de primele săritori, și apoi mă înduplec să ne întoarcem; era destul de greu să stau și cu ochii pe Iulia, care - cu burta plină - se cățăra ca un elefant necăjit, și pe traseu - să aleg ruta optimă, să mă gândesc la timp, ore, ritm, calcule, și să mai și savurez urcușul pe vale. Și întrucât ne cam chinuiam amândoi, am făcut stop și pe la 13:00 am luat-o la vale, "des-cățărându-ne" pe săritori.

20101121_012 20101121_013 Ne intersectăm cu 2 localnici, care aveau țintă să ajungă la Babele și începem lupta cu grohotișul și cu mușchii "de coborâre". Pe partea aeriană a potecii, la ieșirea din vale, o pun pe Iulia să se țină de bucata de coardă pe care o legasem pe rucsacul meu - sunt mai liniștit așa, de pașii mei sunt sigur, ai Iuliei sunt încă neantrenați - și facem un popas scurt pentru poze.

Apoi  pierdem altitudine rapid, trecând iar pe sub fostul refugiu, iar eu reușesc să alunec pe o rădăcina udă mascată sub frunze și să-mi fac entorsă pe glezna stângă. Iulia începe să-mi povestească în continuu din benzile animate cu Tom și Jerry pe care le-a citit recent, fapt ce mă duce cu gândul la alt desen animat - "Brother Bear" (cine l-a văzut știe de ce :-D).

La 14:30 suntem la mașină, la Căminul Alpin, și, cu regret (eu) și cu bucurie (Iulia), ne punem în mișcare către București. În mod cu totul surprinzător, mergem repede și la 16:30 intrăm în casă.

Bine e pe munte, ne reauzim la tura viitoare, probabil pe 12 decembrie - atunci sigur în condiții de iarnă - sper să apuc să-mi iau bocanci mai serioși și colțari până atunci. Vechiul piolet "beta" făcut de IUS l-am găsit acasă în beci  :-))

 

Imagini

Ultimele comentarii

 • Primul pas

  gabila 13.11.2013 20:03
  Super!!!!!!
   
 • Zillertal - HinterTux - schiind cu zeii - ian 2011

  Eu 03.07.2011 00:17
  Hei! mi-au placut povestile tale. :)) M
   
 • ANUNȚ - "Back to nature" ep.2 - Valea Albă

  Bogdan Avadanei 23.12.2010 17:01
  He he he, Long time no see !! Da, am început să (re)fac ce îmi place și ce știu (mai corect știam ;-) ...
   
 • ANUNȚ - "Back to nature" ep.2 - Valea Albă

  Andrei Miau 21.12.2010 03:24
  Bravo! I really enjoyed reading it ;) si in plus de asta ma bucur sa vad ca faci ceva ce multi nu mai ...

MOVESCOUNT Button