Weekend

Autentificare

Căutare Smart

Open Panel

User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 

cindrel_19La propunerea lui Sorin, care "cocea" tura de ceva timp, pentru weekendul 28-29 iunie am ieșit să facem o tura mai lungă în munții Cindrel și Lotrului. De fapt am anticipat weekend-ul, punându-ne pe drum de joi seara, în încercarea de a câștiga cât mai mult timp - traseul părea solicitant ca lungime (și tot n-am anticipat corect amplitudinea efortului :) ) . Planul era eroic: dormit joi seara la Păltiniș, vineri dimineață urcare pe vârful Cindrel, traversare prin șaua Șteflești către munții Lotrului plus o buna bucată de creastă; campare vineri seara la cort, iar sâmbătă dimineață urnmând să coborâm pe la cabana Prejba către Valea Oltului, până la Tălmaciu; de unde trebuia să ajungem la gara Sibiu, ca să luăm autobuzul către Păltiniș ca să ne recuperăm mașinile. Într-o sclipire de luciditate, am calculat pe hartă la un moment dat că distanțele sunt cam mari, dar am ignorat problema gândind că dificultațile tehnice vor fi mici, traseul ușor, doar să "pedalăm", și vom putea acoperi distanțele. La urma urmei aveam corturi, primusuri, hrană, apă este pe creastă / în apropiere cam pe tot locul, ne puteam opri oriunde vroiam. Cu noi a mai venit doar Dan.

 

cindrel_2Și astfel aventura începe joi, cu Dan și Sorin ajungând seara la Pensiunea Rafael din Păltiniș; reținut la o conferință, am ajuns și eu târziu la pensiune, pe la 00:10, după ce am "fugit" cât de repede am putut pe A1 și pe Valea Oltului. La fix cât să prind eliminarea Rusiei de la cupa mondială de fotbal :) Am apucat să savurez o bere cu băieții până m-am prăbușit într-un somn adânc, dar scurt.

Dimineață ne echipăm rapid, mâncăm, și ne ducem cu una din mașini până la capătul stațiunii, la pârtia veche, (vreo 4-5 km) de unde începe traseul ales. Eu duc cortul meu nou (adică nefolosit, are deja 1,5 ani de la achiziție:) ) de 2 persoane, în timp ce Dan și Sorin împart cortul lui Sorin de 3 persoane. - La capacitatea de cazare stăm impresionant, ne putem lăfăi, dar nu asta ne va afecta ieșirea, după cum am constatat mai târziu :) Pornim prin pasajul de sub telescaun, apoi în cca 100 metri facem dreapta de pe drumul forestier ce trece prin poiana Muncel și o luăm la dreapta pe cruce cindrel_6roșie prin Poiana Găujoara. Drumul este "de femei gravide", inițial pe curba de nivel, apoi ușor ascendent, poteca lată, băncuțe de piatră, apă din loc în loc. În poiana Găujoara însă începem urcușul direct, ocolim vârful Bătrâna și prindem traseul de creastă. Dacă până aici am tras relativ alert, dar fără să forțez, pentru a câștiga altitudine și a prinde creasta, de aici, temperatura plăcută, adierea ușoară a vântului, mirosul amestecat de pășune și conifere, au scos la iveală oboseala acumulată în ultimele 6 luni și mi-au turnat plumb în picioare ... Sorin și Dan continuă alert urcușul vârfului Rozdești, în timp ce eu reduc treptat ritmul, căscând mai să-mi rup fălcile. Încerc să recuperez la coborâre în șaua următoare, când bolovanul de sub piciorul stâng se rostogolește antrenând și talpa bocancului, răsucind complet glezna până aproape de sol. Mi-am tras o entorsă, astfel că pierd din viteză și la coborâre. Îmi scot bețele ca să ajut glezna să ducă cindrel_11mai puțină greutate și reușesc să continui într-un ritm totuși satisfăcător. Urcăm și coborâm vârfuleț după vârfuleț, nici unul nu e impresionant, dar încep să simt greutatea rucsacului, și fac opriri mai dese. Luăm prânzul după vârful Cânaia, înainte de ceea ce părea ultimul urcuș ( a fost penultimul :) ) până pe vârf. Cătă vreme ne tragem sufletul, surpriză, din vale apare o mașină Suzuki Vitara cu 2 tineri, înveseliți (probabil de efortul nostru nemotorizat). Urcă printre jnepeni încă cca 150 metri, apoi lasă mașina și continuă pe jos.

Îi urmăm și noi câteva minute mai târziu, deja regândind obiectivele zilei și ale turei. Ritmul era un pic prea alert pentru oboseala mea plus entorsa proaspătă, deja nu mă mai simțeam confortabil, forțarea depășea limita de siguranță; pe de altă parte, ritmul părea prea lent cindrel_15pentru distanța propusă - eu deja ma gândeam că probabil vom înnopta în șaua Șteflești, eventual imediat după vârful Șteflești. Însă ar fi rămas o distanță mult prea mare de parcurs pentru a doua zi - în condițiile unei odihne aproximative la cort (deși eu totuși dorm bine în cort, entorsa nu avea cum să-mi treacă peste noapte). Ori am fi ajuns să mai facem un bivuac, or ar fi trebuit să scurtam cumva tura. În același gând, Sorin propune să ne retragem pentru prima noapte la Refugiu Cânaia, urmând ca a doua zi, din cauza distanțelor mari și a entorsei mele să ne retragem ușor la Păltiniș și în continuare la București. Nu ne trebuie decât încă 20 metri de urcare ca să realizăm că e cea mai bună decizie, și, mai relaxați, luptăm cu ultimii metri până pe vârful Cindrel. Intrăm într-un nor de ceață, care, atunci când se risipește, ne oferă încă o surpriză: se vede vârful, și pe el, o alta mașină, un VW Amarok. Nesimțirea mi se pare strigătoare, mai ales când suntem claxonați în cindrel_22coborâre a la "suckers, v-am tras-o, uite ce meseriași suntem noi, confortabili, nu ca rupții de voi de vă cărați lucrurile în spate !". Îmi vin imagini doar cu explozii, bâte, bolovani plus alte arme, și greu, după un timp, mă potolesc și ajungem pe vârf - de fapt un platou mai larg, marcat cu semne și momâi din pietre. Este 14:00. Observăm coborârea către Munții Lotrului, prin Șaua Șteflești - traseul ce ar fi trebui să-l urmăm, conform planului inițial. În ritm mai scăzut aș putea să-l urmez, dar probabil ne-ar prinde noaptea pe creasta superioară a Munților Lotrului, iar decizia de întoarcere la refugiu pare mult mai bună. La urma urmei am venit sa ne simțim bine, nu să ne rupem în figuri, iar în momentul respectiv forma fizică nu ne permite mai mult.

 

cindrel_26Cât timp Sorin pozează în platou, eu cu Dan ne odihnim sprijiniți de bolovani, și chiar tragem un pui de somn bun de vreo 20 minute. Un alt val de umezeală și ceață ne fugărește de pe vârf - nu ne grăbeam oricum, refugiul e la maxim 1 oră de coborâre, și noi ne urnim un pic înainte de 15:00. Coborârea îmi solicită și genunchii, merg mai încet din cauza entorsei, dar încă bine. La trecerea pe lângă Suzuki fac bancuri cu ce-ar fi să-i ridicăm ștergătoarele sau să-i scriem că nu a parcat corect. Până la urmă îl ignorăm și coborâm ba abrupt ba pe coastă, pe o mare de rododendron înflorit către refugiul Cânaia despre care nu știam decât că există (de pe hărți și de pe semnele turistice). De la depărtare se vedeau 2 clădiri, una cu acoperiș roșu, modern, și un șopron de lemn lângă. Inspirat de prezența mașinilor în cindrel_35vârful muntelui, Dan presupune că refugiul e șopronul de lemn, construcția modernă fiind vreo "căsuță de vacanță" făcută de vreun "meseriaș" local. Pe măsură ce ne apropiem, apare și un grup de vreo 4-5 ATV-uri, plus încă o persoană în fața clădirii moderne. ATV-urile se pun în mișcare și pleacă către Păltiniș, ajungem și noi, iar surprizele încep să se țină lanț: clădirea modernă este refugiul, modernizat în urma cu un un an printr-o finanțare UE; are regim de cabană în perioada verii (martie - octombrie); are panouri solare - deci curent electric, are o sală cochetă de mese cu canapea de piele (!), cabanierul Doru ne gătește - are la vânzare mâncare, ceai și bere, camerele sunt incredibil de curate - poți să stai desculț; pe paturi sunt așternuturi noi și curate (!), la geamuri sunt ferestre termopan, avem sobe și lemne gata tăiate; refugiul e dublat cu strat de termic de izolare, are stație radio, girofar pentru localizare pe ceață, sistem de alarmă și supraveghere video; cindrel_30avem "terasă" și vatră de foc lângă. Cabanierul Doru ne prezintă treptat toate facilitățile, timp în care casc gura tot mai mult; vorba aia, noi am venit să ne simțim aproape de natură, pregătiți să înfruntăm vicisitudinile vremii, să ne urmăm instinctele primordiale, am cărat corturi, saltele, primusuri, mâncare, etc., iar noi găsim în mijlocul muntelui, la _refugiu_ , tot confortul necesar, pensiune completă, mâncare caldă, tot ce e nevoie !

 

După masă, adunăm ceva uscaturi din pădure, Sorin le tranșează în bucăți, și facem un foc la care stam la povești împreună cu toți cei de la refugiu până noaptea târziu. Abia pe la 23:30 reușim să ne dezlipim de jarul ce mocnea încă.

cindrel_44Dimineață ne adunăm fără grabă bagajele și, cu ceva regret, tot aruncând priviri către creasta munților Lotrului, luăm drumul Păltinișului. Prindem creasta în Șaua Șerbănei, urcăm în sens invers Vârful Rozdești numai ca să observăm o alta mașină parcată pe creastă de către culegători de flori de rododendron. Senzația de drum auto este subliniată de trecerea în șaua Vârfului Bătrâna a unui grup cu motociclete enduro, zgomotoase, ce au lăsat în urmă un miros pregnant de eșapament și ulei ars - iar mie un gust amar. Deja făceam bancuri să avem grijă să nu fim loviți în trafic - ăsta pare a fi principalul pericol vara pe Cindrel .... De altfel urmele motocicliștilor aveam să le mai vedem pe potecă până în Păltiniș - șanțurile formate în potecă și lângă acolo unde urcușul pe 2 roți era mai dificil vor rămâne ca obstacole pentru turiștii viitori. cindrel_28

 

Am ajuns la mașină și apoi înapoi la pensiune unde am luat masa de prânz, savurând o tură ce s-a dovedit a fi foarte reușită, deși nu am respectat planul inițial. Dar și asta este o parte a farmecului unei ture pe munte, nu-i așa ? :)

 

19.1 km, 07:28:11

12.5 km, 03:28:21

 

contentmap_plugin

Imagini

Ultimele comentarii

 • Primul pas

  gabila 13.11.2013 20:03
  Super!!!!!!
   
 • Zillertal - HinterTux - schiind cu zeii - ian 2011

  Eu 03.07.2011 00:17
  Hei! mi-au placut povestile tale. :)) M
   
 • ANUNȚ - "Back to nature" ep.2 - Valea Albă

  Bogdan Avadanei 23.12.2010 17:01
  He he he, Long time no see !! Da, am început să (re)fac ce îmi place și ce știu (mai corect știam ;-) ...
   
 • ANUNȚ - "Back to nature" ep.2 - Valea Albă

  Andrei Miau 21.12.2010 03:24
  Bravo! I really enjoyed reading it ;) si in plus de asta ma bucur sa vad ca faci ceva ce multi nu mai ...

Ultimele evenimente

No events

Calendar Evenimente

Last month July 2020 Next month
M T W T F S S
week 27 1 2 3 4 5
week 28 6 7 8 9 10 11 12
week 29 13 14 15 16 17 18 19
week 30 20 21 22 23 24 25 26
week 31 27 28 29 30 31
Last month August 2020 Next month
M T W T F S S
week 31 1 2
week 32 3 4 5 6 7 8 9
week 33 10 11 12 13 14 15 16
week 34 17 18 19 20 21 22 23
week 35 24 25 26 27 28 29 30
week 36 31

MOVESCOUNT Button