Weekend

Autentificare

Căutare Smart

Open Panel

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

De ceva vreme agreasem cu Sorin ca tura mai lungă de vara asta să fie în Rodnei - Făgărașii Moldovei. A durat ceva până ne-am sincronizat toți doritorii, dar până la urmă am stabilit: 15-19 august - un weekend prelungit. Logistica a fost și aici un pic mai dificilă. Am făcut planificările pentru 4 persoane (eu, Sorin, Alin, și Ulrich) dar, cu 1 zi înainte (!!!) , Alex ne-a anunțat că vine și el, dacă îl mai luăm :) Așa că am re-planificat "din zbor" tura, și vineri, 15 august ne puneam voinicește pe drum către Borșa cu 2 mașini.

Rodnei_2014_1Obiectivul primei zile era drumul București-Borșa, și cazarea la Borșa Turism. Am plecat devreme de tot, ca să nu ne blocăm pe Valea Prahovei - fapt ce s-a dovedit inspirat, când ne apropiam de Târgu Mureș erau anunțate la radio cozi de zeci de kilometri de la Comarnic la Predeal. Drumul nu ne-a pus probleme, după o masă copioasă la Daneș, până la sosirea în valea Vișeului - unde au început să mă invadeze amintirile - dintr-o altă epocă. Nu e momentul aici și acum să detaliez.Rodnei_2014_14

În Borșa se circula bară la bară - veniseră "italienii locali" și probabil dacă nu te afișai în centru cu toate dotările, nu existai. Toată suflarea orașului trecea ciclic pe zona aglomerată a drumului național 18, îngreunând circulația. Ne-am cazat fără probleme, o cameră confortabilă de 4 paturi cu un fotoliu extensibil.

Rodnei_2014_19Dimineață gazda ne-a condus pe toți 5 cale de 40 km până în pasul Rotunda, de unde începe creasta. Nu am plecat exagerat de dimineață, deoarece ținta acestei zile era să ajungem la noul refugiu Ineu, sau să punem corturile în Șaua Ineuț, dacă îl prindeam ocupat. Estimasem cca 5-6 ore de mers. Ne-am echipat la plecarea în creastă, și apoi am luat-o voinicește la deal.

Un mic "dialog" cu un câine de la stână a fost întrerupt de stăpân, mai urcăm 2-3 crestuțe, apoi prindem un drum aproximativ forestier ce se afundă pe coastă drept către valea Lalei. E plin de afine, începem să mâncam din ele. Pe drum trec de noi vreo 3 mașini (!) - fapt ce îmi aduce aminte de Cindrel. Doar înainte de intrarea în Valea Lalei, drumul se termină, mașinile sunt oprite și intrăm pe poteca către lacuri.Rodnei_2014_6

Ne intersectăm cu vreo 2 grupuri încărcate cu găleți cu legume, carne, cu un disc în spinare - alungați de ploaie de la grătarul pe care îl porniseră la unul din lacurile Lala (!). Ne prinde și pe noi ploaia chiar înainte de Lala Mare, și o tot tine așa până trecem și de lacul Lala Mică. Sunt deja ceva corturi aici, iar vârful Ineu se ridică neguros și amenințător deasupra căldării.

 

Rodnei_2014_18

Rodnei_2014_38Continuăm până în șaua dintre Ineu și Ineuț de unde o luăm încet, printr-o ceață să o tai cu cuțitul, pe poteca de creastă pentru a găsi refugiul Ineu. Consultăm GPS-urile frecvent, pare că suntem pe calea cea bună, dar pe ceață asta am putea trece la 10 m de refugiu fără să-l vedem. După cca 15 minute, o spărtură temporară în nori ne relevă direcția unde e refugiul și distanța de cca 50 metri, am ajuns !
Refugiul este de 4 persoane, în caz extrem 6 - conform descrierilor pe care le găsisem noi. Confirm din plin acest lucru, noi am fost 5 - și Rodnei_2014_36logistica bagajelor/schimburilor/gătitului/mâncării a fost criminală ! Vremea rece de afară ne fugărea înăuntru - unde trebuia să ne mișcăm pe rând. În toată înghesuiala, m-a prins somnul înainte să-mi fac și felul 2 de mâncare - drept e că "arsesem" 2 supe și 2 batoane, dar e posibil ca ziua următoare să fi avut nevoie de extra calorii ....
Pe de alta parte, refugiul este foarte curat (nou nouț :) ), călduros - noaptea au fost 6 grade afara, 18 înăuntru, pe măsurate cu termometrul/fluier/busolă a lui Sorin. Spre seară norii s-au risipit, fapt ce ne-a permis să căscăm larg gura la peisajele superbe. A fost incredibil. Apoi am dormit neîntors.

 

Rodnei_2014_39

 

Rodnei_2014_47Următoarea dimineață, ne-am trezit ... pe nori ! O mare alpină se desfășura impresionant deasupra Văii Someșului Mare. "Încălzirea" de dimineață am făcut-o urcând vârful Ineu, 150m altitudinal deasupra noastră. Ne-am lăsat greu urniți de pe vârf, nu ne mai săturam de admirat priveliștea.Pietrosul Rodnei ne făcea cu ochiul de peste creste, iar Coasta Netedă, înierbată, ne provoca la mers. Vârful Ineuț parcă încerca să ajungă la înălțimea Ineului, folosindu-se de fuioare de nori.Rodnei_2014_57

Apoi a urmat ritualul de dimineață, cu pregătirea de drum, un mic dejun rapid și punerea în mișcare  pe creastă. Am coborât și traversat Coasta Netedă, au fost 2 pasaje ce au necesitat mâna pe stâncă - dar fără să ridice probleme semnificative. Ne-am oprit la un popas după Vârful Cișa - ținusem un ritm destul de ridicat până aici.

Rodnei_2014_67La urcarea pe Vârful Omului reduc însă ritmul - oboseala acumulată în cursul anului parcă se așezase toată pe spatele meu. Sunt la relaxare, în timpul liber, îmi spun, așa că o iau mai încet, încercând să-mi reglez ritmul. Funcționez bine, dar îmi simt puterile limitate. Știu senzația, mi s-a mai întâmplat odată, după 2 săptămâni de iarnă în Retezat, cu ture în fiecare zi, și concursuri în fiecare weekend. La ultimul concurs a trebuit să reduc ritmul, deoarece oboseala acumulată mă împiedica să merg cu viteza obișnuită. Din păcate, singura soluție este odihna și ritmul ușor, mai ales atunci când energizantele (glucoză, batoane, etc.) par că nu își fac efectul.

Trag destul de greu până pe vârful Gărgălău, un hotar al planurilor noastre; apoi coborâm în șa și ne oprim să mâncăm.Rodnei_2014_71

Analizăm situația, și ținând cont de ritmul pe care aș fi putut să-l susțin, de restricțiile de timp, și de ploaia care ne-a fugărit de la masă cu mâncarea în gură, decidem să ne retragem sub munte, la fosta cabana Puzdrele, urmând ca de acolo să ajungem în Borșa. Renunțam astfel la camparea la cort de la Lacul Cărți și la ultima zi - Pietrosu Rodnei și apoi coborârea la pensiune.
Rodnei_2014_73Coborârea ne scoate repede sub plafonul de nori, printr-o căldare glaciară superbă, la marginea căreia ne oprim să mâncăm din afinele ce erau peste tot. La fosta cabană Puzdrele avem surpriza să o găsim total distrusă, în urma unui incendiu - conform unui cioban binevoitor. Tot acest cioban ne îndrumă pe un drum forestier ce ajungea în Borșa - în 40 minute. Renunțăm astfel la poteca ce ne-ar fi scos în stațiune, la pârtia de schi, și luam drumul forestier; care într-adevăr ne-a scos în Borșa - după cca 3-4 ore chinuitoare și ploioase - și după ce am urcat și am coborât încă vreo 3-4 crestuțe. Rodnei_2014_75
Până la urmă ne recuperează din valea unde ieșisem gazda de la Borșa Turism, și ajungem rupți la camera noastră confortabilă. Pe rând ne iau frisoanele de oboseală, apoi mergem și mâncăm și adormim buștean.
Drumul întors l-am făcut mai pitoresc, pentru a-i mai arăta lui Ulrich (și celor ce nu mai fuseseră) și alte zone frumoase din România. Am trecut astfel Prislopul unde nu am putut să nu mă îngrozesc văzând țigăneala de catedrală ridicată acolo lângă schitul vechi. Am traversat Vatra Rodnei_2014_84Dornei, am coborât Valea Bistriței până la Poiana Largului, apoi am trecut prin Durău și am ocolit Ceahlăul pe drumul de sub munte (acum aproape complet distrus - a fost chinuitor de trecut) până la Izvorul Muntelui. Ne-am oprit un pic sub barajul de la Bicaz, apoi în Cheile Bicazului. În Lacul Roșu am mâncat, am mai pozat Gheorgheni-ul din Pasul Pângărați și ne-am orientat către București prin Izvorul Mureșului, Miercurea Ciuc, Tușnad, Sfântu Gheorghe, Brașov.

 

Rodnei_2014_64
 

Una peste alta, deși nu am atins în întregime obiectivele legate de traseu, tura a fost excelentă; ca să zic așa am "gustat" bine din Rodnei, suficient cât să știu că mai vreau ! Munții Rodnei își merită cu prisosință porecla de Făgărașii Moldovei. Sunt sigur că voi reveni pentru parcurs restul de creastă.

 

Iar conform proiectului 1 vârf = 1 lună, vârful lunii august este vârful Ineu (2279m) :)

 

Rodnei_2014_42

 

GPX Ziua 1:

11.2 km, 05:26:47

 

GPX Ziua 2:

25.1 km, 11:13:27

 

contentmap_plugin

Imagini

Ultimele comentarii

 • Primul pas

  gabila 13.11.2013 20:03
  Super!!!!!!
   
 • Zillertal - HinterTux - schiind cu zeii - ian 2011

  Eu 03.07.2011 00:17
  Hei! mi-au placut povestile tale. :)) M
   
 • ANUNȚ - "Back to nature" ep.2 - Valea Albă

  Bogdan Avadanei 23.12.2010 17:01
  He he he, Long time no see !! Da, am început să (re)fac ce îmi place și ce știu (mai corect știam ;-) ...
   
 • ANUNȚ - "Back to nature" ep.2 - Valea Albă

  Andrei Miau 21.12.2010 03:24
  Bravo! I really enjoyed reading it ;) si in plus de asta ma bucur sa vad ca faci ceva ce multi nu mai ...

Ultimele evenimente

No events

Calendar Evenimente

Last month July 2020 Next month
M T W T F S S
week 27 1 2 3 4 5
week 28 6 7 8 9 10 11 12
week 29 13 14 15 16 17 18 19
week 30 20 21 22 23 24 25 26
week 31 27 28 29 30 31
Last month August 2020 Next month
M T W T F S S
week 31 1 2
week 32 3 4 5 6 7 8 9
week 33 10 11 12 13 14 15 16
week 34 17 18 19 20 21 22 23
week 35 24 25 26 27 28 29 30
week 36 31

MOVESCOUNT Button