Weekend

Autentificare

Căutare Smart

Open Panel

User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 

Article Index

Nu mai știu exact când - dar toamna asta - Iunia aruncă o provocare: cum ar fi să urcăm pe acoperișul Balcanilor, cel mai înalt vârf, Musala, 2925 m ? Un timp, scufundat în treburi, am ignorat ideea, dar, odată cu primele "arome" de frig și de iarnă, gândul a revenit intens, împreună cu o completare: să urcăm vârful, dar în condiții de iarnă 2014112930_50! :)

M-am documentat câteva zile despre masivul Rila, vârful Musala, trasee, cabane, refugii, timpi de deplasare, vreme și condiții meteo, condiții de urcare iarna, și, pas cu pas, am construit un plan de bătaie cu 2 variante, diferențiate de ora de plecare. Perioada aleasă a fost sfârșit de noiembrie,28,29,30 astfel prindeam weekendul prelungit cu 1 decembrie.

Planul cu plecare vineri după amiaza a căzut - evitam astfel o noapte suplimentară în Borovets - așa ca în mare a rămas pe acest schelet: sâmbătă dimineața: București -> Borovets cu mașini, Borovets -> Cabana Musala cu gondola și cu piciorul. Cazare la cabana Musala (eventual refugiul Everest - Ledenoto Ezero), apoi duminică - vârful Musala cu coborâre la cabană, și apoi la alegere: ori încă o noapte pe munte, urmând să mai facem 1-2 ture pe creste la colțari și piolet, ori să coborâm și să mergem înapoi acasă.

 

2014112930_2Ideea și planul au fost atât de ademenitoare, încât i-am avut aproape instant ca parteneri pe Nicu, Iunia, Răzvan și după ceva mailuri chiar și pe Geza (spre bucuria mea ascunsă :) ). Urma să refac echipa cu Geza, de data asta în condiții de iarnă, chiar dacă traseul nu punea dificultăți tehnice. Poate doar dacă am avea timp să ne băgăm pe ceva culoare/creste ca pe vremuri :)

Ne-am adunat 5, era clar, ne trebuiau 2 mașini; a lui Nicu și a mea au fost propuse și evident selecționate. Fremătam la gândul turelor pe zăpadă, mai ales cu acces rapid la altitudine, când  entuziasmul îmi este domolit un pic de răspunsul centrului de informare din Borovets (via Nicu): Go2014112930_4ndola nu funcționa până pe 13 decembrie, ceea ce înseamnă că în loc de a urca în 30 minute fără efort la 2369m altitudine, urma să urcăm cu rucsacii în spate de la cca 1400 m altitudine- probabil 4-6 ore de efort. Partea buna e antrenamentul ce urma să-l facem până sus, dar poteca de pe vale părea că e ok și că vom câștiga altitudine treptat. Partea mai puțin bună era că probabil vom merge ultima oră cu frontalele pornite, și nu vom ajunge sigur la Refugiul Everest, ci doar la Cabana Musala.

Încerc să țin rucsacul cât mai ușor, nu sunt (încă :) ) în cea mai buna formă și greutate, dar trebuie să pun și semicoarda - în ideea că vom ataca ceva pasaje mai expuse, ca antrenament/aducere aminte.

Imagini

Ultimele comentarii

 • Primul pas

  gabila 13.11.2013 20:03
  Super!!!!!!
   
 • Zillertal - HinterTux - schiind cu zeii - ian 2011

  Eu 03.07.2011 00:17
  Hei! mi-au placut povestile tale. :)) M
   
 • ANUNȚ - "Back to nature" ep.2 - Valea Albă

  Bogdan Avadanei 23.12.2010 17:01
  He he he, Long time no see !! Da, am început să (re)fac ce îmi place și ce știu (mai corect știam ;-) ...
   
 • ANUNȚ - "Back to nature" ep.2 - Valea Albă

  Andrei Miau 21.12.2010 03:24
  Bravo! I really enjoyed reading it ;) si in plus de asta ma bucur sa vad ca faci ceva ce multi nu mai ...

MOVESCOUNT Button