Weekend

Autentificare

Căutare Smart

Open Panel

User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 

Câteodată lucrurile se aranjează în așa fel încât mă trezesc cu mici ferestre neașteptate în care nu am ceva concret de făcut. 

20150711_162327

În ciuda impresiei mele generale că surprizele legate de timp sunt în sensul ocupării suplimentare a timpului liber, s-a întâmplat de câteva ori să fie altfel. Într-o perioadă de vară plină de transformări în care cuvântul de ordine este imprevizibilitatea - mai ales datorită diverselor variabile ce nu sunt sub controlul meu - nu speram să apuc să ies pe munte prea des, și am evitat să angajez timp pentru ieșiri când șansa să nu le onorez era prea mare; măcar nu stric programul celorlalți. Iar eu pot merge și singur dacă mi se ivește ocazia, așa cum s-a întâmplat zilele trecute.


20150711_112508Cumva pe la începutul săptămânii trecute am început să cochetez cu ideea "și dacă prin absurd aș avea un weekend liber unde m-aș duce să-mi facă plăcere, fără nici un fel de griji legate de dificultatea/lungimea traseului, de vreme, de cazare, de deplasare, de timp etc. ?". Inițial am respins posibilitatea și am pus gândurile astea pe seama efectului combinat al valului de căldură (dezastruos pentru pinguinul din mine) și al lipsei de activitate outdoor din ultima lună. Însă, în timpul liber, am început să încerc să-mi dau un răspuns. Pe lângă tura celor 3 vârfuri de 2500 (Lespezi, Călțun, Negoiu) ce o aveam de mai demult în plan, tentativa nereușită de solo în Parâng din ianuarie mi-a tot revenit în gânduri (4 ore am rupt zăpadă udă de 80 cm, 2 km dus și apoi evident 2 km întors ...); așa că am studiat (ipotetice) versiuni de atac fie pe ruta dinspre nord (Jieț/Groapa Seacă), fie dinspre Transalpina - acum (neoficial) deschisă.

Gândurile au rămas doar gânduri, până când neașteptatul s-a întâmplat și m-am trezit cu un weekend la dispoziția mea; și atunci n-am mai ezitat și am apucat cu 2 mâini și dinții de ocazie: vineri seara am făcut rucsacul, cu echipamentul de campare complet, iar sâmbătă dimineață "fugeam" voios solo pe A1 în drum spre munte. Dorința de ceva nou m-a făcut să aleg Parângul - ultimul din grupele importante altitudinal de munți din România pe care nu urcasem niciodată. În plus, combinația cu Transalpina a înclinat bine balanța spre destinația de weekend.

20150711_112508-PANO


20150711_130340Ce ar putea părea problematic pentru mulți, mie îmi pare doar un exercițiu de testare a îndemânărilor de a trăi în natură, a cunoștințelor de a te apăra de condiții neprielnice; am plecat fără să am o hartă pe hârtie, fără să am un plan, fără să cunosc zona în afara hărților digitale și imaginilor Google Earth, fără un partener, fără informații precise despre vreme. Pur și simplu am pornit în stil "explorator".

 

 

Dracu' nu era însă chiar atât de negru, aveam în spate echipament ce îmi permitea camparea ad-hoc în orice condiții (cort de expediție, primus de expediție, sac bun de dormit, hrană suficientă, mini trusă medicală); aveam și o imagine cu harta Parângului în telefon, GPS și OpenStreetMaps tot aici; plus baterie externă de 2 încărcări; la noul ceas am și busolă precisă. Aveam chiar și două obiective: cel principal - să campez într-o zonă comodă, cu apă, la altitudine, după o tură de munte de ceva ore; și cel secundar - atingerea vârfului Parângul Mare 2519 m - al patrulea altitudinal din România. 

 

20150711_142700Măcinam la aceste idei în timp ce traversam Dealul Negru și apoi în drumul spre Rânca; unde urma sa opresc? Unde puteam lăsa mașina peste zi și noapte? Totuși, pe unde urma să urc? Din ce studiasem, aveam 3 posibilități:

1. să urc dinspre nord, de la Groapa Seacă, urmând să las mașina la pensiunea Groapa Seacă.

2. Să urc pe la Cabana Aviatorilor (valea Lotrului + valea Găurii) și să las mașina în drumul forestier.

3. Să urc din Pasul Urdele și să las mașina acolo.

 

 

Nu am ajuns la nici o decizie în timp util, avantaje și dezavantaje apăreau pentru toate variantele. Serpentinele către Rânca mă fac să mă concentrez asupra drumului și să admir peisajele ce apar pe măsură ce urc în altitudine. După Rânca, înțeleg de ce drumul nu este oficial deschis :) : Pentru un șofer mai puțin experimentat, panta si curbele din scurt pot fi critice. Dar peisajele îti taie respirația; viraj după viraj noi perspective se deschid și drumul pare că nu se mai termină :) . 

 

20150711_143353Mă intersectez cu marcajul bandă roșie, de creastă (ce duce via Parângul Mare până în Petroșani) cu cca 2 km înainte să ajung în pasul Urdele. Sunt la cca 2150 metri, ce bine ar fi să pot urca pe aici ... Însă nu este loc de lăsat mașina, abia dacă e loc de oprit pe ici pe colo. La Pasul Urdele mă opresc să studiez zona. Ca la noi, s-a propășit aici un bazar în toată regula, cu produse diverse, de la pitici de grădină la produse alimentare "tradiționale" (cașcaval, mici, kurtos, etc.) și la figurine sculptate în lemn. În afara unor magneți cu poze, nu am găsit însă nici un produs branduit Transalpina sau Pasul Urdele, sau măcar Lotru, Rânca, ceva nume din zonă. Mie mi se pare absurd, din orice parte aș privi: cred că ar ajuta până și huțupanu' în trening să-și aducă aminte pe unde a fost, să zică și altora, care să vina și ei ...

 

20150711_145302Mă duc în spatele barăcilor ca să urmăresc configurația crestei Parângului și observ că se poate ajunge ușor în traseul de creastă și de aici. În depărtare Vârful Parângul Mare se înalță piramidal luminat de soare. Ar fi o idee, dacă aș vorbi la barăci să pot lăsa mașina aici în spate. Observ și pe unde merge traseul din vale, opțiunea de la cabana Aviatorilor - acesta ajunge mai repede în traseul de creastă (scurtează vreo 3 km), dar sunt încă cca 500 metri de nivel de urcat suplimentar. Mă gândesc totuși că urcușul în plus mă ajută la antrenament așa că mă întorc la mașină conștiincios și încep să cobor către valea Lotrului. 

 

20150711_173946

După cam 1 km, la un viraj unde observ cât de mult cobor și cât va fi de muncă la urcat, combinat cu problema lăsării mașinii pe drum forestier pentru 1 noapte și 1 zi, și întrucât și orele erau destul de înaintate, decizia a venit aproape instant: mă întorc în pasul Urdele și parchez în spatele barăcilor. Un pic de comoditate la vârsta mea e acceptabilă, zic eu :) . Mă echipez repede de plecare și reușesc să aranjez cu un bărbat ce meșterea la o camioneta de lângă rulote să las mașina lângă a lui, fără griji.

E 11:09 când o iau la picior peste o ridicătură din dreptul pasului pentru a prinde traseul de creastă.

 

20150711_162157Ca să nu o mai lungesc mult, în loc sa povestesc pas cu pas restul drumului, - pe care trebuie să-l descoperiți fiecare, credeți-ma că merită! - doar am să mai punctez ceva impresii și idei.

 

- Până pe vârful Parângul Mare am făcut ~5 ore, cu rucsac cu echipament de campare complet.

- Marcajul de creastă este recent și foarte bine refăcut. La fel și indicatoarele.

- La jumătatea traseului am făcut o entorsă pe glezna stângă. M-am prăbușit spectaculos înjurându-mi neatenția înainte să ating solul, dar după ce am țipat de durere.

- Traseul de creastă este foarte frumos, presărat cu văi tip glaciar de o parte și alta (și la nord și la sud). Nu sunt dificultăți tehnice pentru parcurgere; "suflu" pentru urcări, coborâri și ritm bun să ai.

- A bătut un vânt incredibil, cca 60 km/h; evident l-am simțit ca suflând în sens contrar mersului meu, dar mai mult dinspre nord :) Rafalele izbeau întotdeauna exact în momentele de echilibru instabil, la pășire. Am avut senzația că mi-a înghețat mâna pe bețe de vreo 5 ori și am purtat în continuu banda și gluga pe cap - cei care cunosc pinguinul ascuns adânc în mine, știu că astea sunt chestii extraordinare :) 

20150711_184546- Deși traseul de creastă oscilează între aprox. 2200 - 2300 m altitudine, piramida vârfului Parângul Mare se înalță la aproape 200 m deasupra Șeii Gruiu - iar la oboseală, după cca 10 km de creastă, cei 200 de metri se simt altfel.

- Pe vârf am mâncat și am dormit 1 oră; de fapt, un pic mai jos, vreo 20 m, cu polarul și foița de vânt pe mine, căci pe vârf abia puteai să stai în picioare. 

- Multă lume pe creastă; cred că în jur de 15-25 persoane au trecut pe vârf cât am stat pe acolo.

20150711_173956- Am coborât pe un traseu nemarcat, mai direct, dar mai spectaculos (aerian) și un pic mai tehnic. Practic, din vârf am luat-o direct spre nord, pe o muchie ce mărginește lacurile Mândra și Roșiile. Cred că se chema Muchia Pontul Roșu. Sunt porțiuni de traversare deasupra hăului, dar n-am avut nici o ezitare, în ciuda oboselii, somnolenței și vântului.

- Am montat cortul la marginea lacului mic de lângă lacul Roșiile. În 15 minute eram înfofolit de seară, cortul era ridicat, și încălzeam apă pentru cină și ceai. La 5 metri de cort am folosit un loc ferit de vânt sub câțiva bolovani mari pe post de "bucătărie". Primusul și-a dovedit capacitatea (a fiert 1+ litri de apă în 3 minute și ceva).

- Glezna cu entorsa nu s-a umflat și nici nu mai durea. "It's a kind of magic".20150711_193846

- Berile (2!) au mers la fix, dar am mai băut două ceaiuri fierbinți după ele ca să nu mă ia cu frig.

- Spre seara vântul s-a domolit, dar în cursul nopții a mai tras 3-4 rafale scurte ce au ajuns și la zona ferită unde campasem - taman cât să mă trezească, și apoi să mă lase să adorm înapoi.

- Așa că dimineață am lungit deșteptarea cu 1 oră. Și era cât pe ce să nu mai pot să pornesc primusul - bricheta a luat o pauză (temperaturi prea reci ?). Am ținut-o la căldură în mână și la piept, și apoi, după vreo alte 10 încercări a început să funcționeze ca nouă. Dar am mai pierdut 20 minute.

20150712_101236- Ca să mai scurtez ruta de întoarcere, m-am orientat spre un nou traseu nemarcat, "croșetat" de mine în timp ce beam ceaiul de dimineață pe malul lacului; traseul ocolea lacul Roșiile și urca în creastă printr-un horn larg între vârfurile Gruiu și Pâcleșa. Fentam astfel urcarea și coborârea vârfului Gruiu plus ceva distanță orizontală. Am pornit pe la 09:30

- Traseul nemarcat a traversat o mare de blocuri de piatră aleator așezate; am dat și de o placă imensă de zăpadă, pe care evident, am traversat-o !

- Hornul de ieșire în creastă a fost abrupt dar banal, un pic grohotiș, fără probleme.

- Vântul a fost acceptabil comparativ cu prima zi. O singura dată am pus gluga; banda am avut-o pe cap cca jumătate din drum.20150712_101245

- Am mers încet, ca să protejez glezna la coborâre. Și genunchiul cu LIA refăcut începuse să "zică ceva" (cred că musculatura de acolo încă obosește mai repede). Și tot am mai tras o entorsă, pe aceeași gleznă stângă, chiar în fața unei turme de oi cu cioban și câini. Geamătul meu a făcut și câinii de la oi să tacă; dar de data asta nu m-am prăbușit. 20 minute mai târziu, pășeam normal și nu mai aveam dureri (!). Deja devine interesant; dacă mai stau prin zonă poate îmi trece și spatele :)

- Ultima coborâre am făcut-o însă, prudent, "cu încetinitorul", extrem de atent la fiecare pas.

- Pe la 14:30 am ajuns la mașină în Pasul Urdele. M-am întremat cu MBS (Mămăliga+Brânză+Smântână învelită în staniol - vândută sub titlul bulz ciobănesc !) la mini restaurantul de acolo. Cu regret am pornit spre casă; dar extrem de mulțumit de weekend; în contradicție cu mușchii mei ce trimiteau semnale disperate de ceva timp.

 

Concluzia:

      Mi-a plăcut Parângul; și m-a făcut să îmi doresc să merg și pe partea vestică a masivului. Creasta dintre Parângul Mare și vârful Cârja arată foarte atrăgător :) . Diferențele de altitudine văi - creastă sunt semnificative, peisajele superbe, accesul ok. Deci, "I'll be back again"

 

20150711_18460220150711_173956

 

contentmap_plugin

Imagini

Ultimele comentarii

 • Primul pas

  gabila 13.11.2013 20:03
  Super!!!!!!
   
 • Zillertal - HinterTux - schiind cu zeii - ian 2011

  Eu 03.07.2011 00:17
  Hei! mi-au placut povestile tale. :)) M
   
 • ANUNȚ - "Back to nature" ep.2 - Valea Albă

  Bogdan Avadanei 23.12.2010 17:01
  He he he, Long time no see !! Da, am început să (re)fac ce îmi place și ce știu (mai corect știam ;-) ...
   
 • ANUNȚ - "Back to nature" ep.2 - Valea Albă

  Andrei Miau 21.12.2010 03:24
  Bravo! I really enjoyed reading it ;) si in plus de asta ma bucur sa vad ca faci ceva ce multi nu mai ...

MOVESCOUNT Button